Kyläesittely

Jaaman seutu muodostuu Jaaman ja Täitimänniemen kylistä ja sijaitsee Pohjois-Karja-lassa Rääkkylän pitäjässä. Rääkkylän ja Kiteen puolivälissä tien 482 varrella. Matkaa Rääkkylän ja Kiteen taajamiin on n. 20 km, Joensuuhun n. 60 km. Rautatieasemalle on n. 15 km.

Kylällä on viitisenkymmentä taloutta. Asukkaita yli sata ja kesäasukkaita toinen mokoma lisää. Varsinaista kyläkeskusta ei ole, vaan asujaimisto on sijoittunut kyläalueiden tiestöjen varteen sekä Täitimänjärven ja Oriveden rantamaille. Jaaman seudulla on ollut asutusta jo kivikaudella. Pörrinmökin kivikautinen asuinpaikka on yksi laajimpia tunnettuja Pohjois-Karjalan kivikautisia asuinpaikkoja.  Komea harjumaisema järvineen on jo ammoin houkutellut esi-isiämme alueelle. Nykyinen asutus on tullut ensin Täitimän-niemeen 1600-luvun alkupuolella ja sieltä Jaamalle 1680-luvun loppupuolella.

Rääkkylä-Kitee-tien varressa sijaitsee vanha Anninkankaan ortodoksinen hautausmaa. Hautausmaa on perustettu vuonna 1894 Muljulan hautausmaan lopettamisen jälkeen. Hautausmaa ollut yksityisomistuksessa vuoteen 2007 saakka, jolloin lahjoitettu Joensuun ortodoksiselle seurakunnalle. Hautausmaalla on hirsinen kaluvaja, joka on siirretty Muljulasta.

Lisävalaistusta alueen historiaan tarjoaa Ari Vaittisen pitämä puhe Jaaman kylätalon avajaisissa  Kylä ennen, katsaus historiaan.